۱۳- تأثیربرخورداری از ارزش های انسانی در زندگی

13-7 سیامک تحویلی

چکیده

اول راجع ‌به این که پرورش ارزش‌های انسانی چه ضرورتی دارد و بعد راجع ‌به نحوه پرورش ارزش‌های انسانی سخن گفته و نکات کمک‌کننده آن را می‌گویم. سال‌ها پیش خدمت استاد بزرگوار آقای دکتر بهادری نژاد رسیده بودم و ایشان در کنفرانسی با عنوان تغییرات اقلیمی و آب‌ و هوا شرکت کرده بودند. عنوان مقاله ایشان نقش اخلاق در تغییرات اقلیمی بود و من از این نگاه استفاده می‌کنم و می‌گویم که پرورش اخلاق و ارزش‌های انسان چه نقشی در سلامتی انسان و زندگی او دارد.

شرح مطالب

تمام بیماری‌ها روان‌تنی هستند. تمام بیماری‌های جسمی با روح و روان و عاطفه و معنویت در ارتباط می باشند و هر چقدر عنصر معنویت کمتر باشد انسان آسیب‌دیده تر است. سازمان بهداشت جهانی قبلاً سلامت را در حوزه جسم و ذهن تعریف می‌کرد ولی اکنون در حوزه عواطف و معنویت هم شامل آن می‌شود.

ساتیاسای بابا پارامتری را تعریف می کنند بنام ویتامین G یا ویتامین God یا ویتامین خدا، که هر چه سطح باور به خداوند در ما بیشتر باشد مصائب جسمی، روحی روانی و معنوی کمتری خواهیم داشت. به ‌نظرمن برای پرورش ارزش‌های انسانی یکسری فاکتورهایی مورد نیاز است که به پرورش ارزش‌های انسانی کمک می نماید و به رشد آنها سرعت می بخشد:

۱ –مراقبه، که باید روی این پدیده مطالعات علمی زیادی انجام شود و ابعاد پنهان و پیچیده این فنومن روحی، روانی آشکار شود و ارتقا یابد.

۲ - خدمت‌رسانی، که در ارتباط با آن باید جمله معروف آقای دکتر بهادری نژاد آویزه ذهنمان باشد(مؤثرترین خدمت بی‌ریا به نیازمندترین افراد) .

۳- داشتن استاد، به‌ عنوان راهنما و هم به‌ عنوان حامی معنوی که شخص در کنار سلوک معنوی که انجام می‌دهد با داشتن استاد به اشتباهات پی برده و زودتر می تواند مسیر معنوی خود را طی نماید.

۴- تمرکز معنوی، اگر افراد تمرکز معنوی داشته باشند به‌ سلامت ذهنی و سلامت معنوی و پرورش ارزش‌های انسانی کمک می‌کند و اثربخش است. مثل این است که وقتی شما یک عدسی را مقابل نور آفتاب قرار دهید بین اکسیژن و کربن فعل و انفعالی شیمیایی انجام می‌شود. تمرکز معنوی هم باعث فعل و انفعال معنوی می‌شود.

۵- داشتن خرد الهی و توکل، من در حوزه فکری خودم خرد را به سه بخش تقسیم می کنم: خرد حیوانی - خرد انسانی – خرد الهی

خیلی جاها انسان در داشتن خرد، این گستره دانایی، با حیوانات شباهت دارد و چیزی فراتر از آنها نیست. خداوند در قرآن سگ اصحاب کهف را ذکر می‌کند که یک سگ دنبال اصحاب کهف می‌رود و انسان می‌شود و ما خردهای بلندمرتبه تری هم داریم بنام خرد انسانی

سال‌ها پیروی مذهب رندان کردم
که به تعلیم خرد حرص به زندان کردم

حضرت حافظ به وسیله خرد حرص را در خود مهار کرده ‌است .

بحث سوم خرد الهی است که بالاترین مرتبه خرد است، که شبیه توکل می باشد. گاهی در حدی است که باید یک شخص قوی‌تر و داناتر و تواناتر از خودش را بیابد، دستش را در دست او قرار دهد تا خودش را از دست گرداب هایی که در جریان حیاتش است نجات دهد.

۶- عمل‌گرایی، با صحبت کردن معمولی چیز جدیدی را نمی‌توانیم بدست بیاوریم اگر شعار الهی زرتشتیان را قبول داشته ‌باشیم : پندار نیک گفتار نیک‌ کردار نیک

کردار نیک خروجی تمامی اتفاقات مثبت ذهن ماست. اگر می‌خواهیم که دچار افت و افول اخلاقی هنگامی‌که غرایز به ذهنمان فشار می‌آورد یا خشم حاکم می‌شود و در مقام لغزش قرار می‌گیریم لغزش نکنیم، باید یک فاصله‌ای بین خود و ذهنمان قرار دهیم و پیامدهای معنوی و اجتماعی و اخلاقی را در نظر بگیریم و بعد ببینیم آیا عملی که انجام می‌دهیم ارزش معنوی و انسانی دارد یا ضد ارزش است .

7- تقوی، روی این نکته آقای دکتر بهادری نژاد خیلی تکیه کرده‌اند و در جوامع امروزی کم‌ رنگ شده ‌است .

8- بخشایش، نگاه بخشندگی به آدم‌ ها و به گناه ‌هایی که آنها انجام می دهند. سال‌ها پیش یکی از آشنایان رفتاری با من کرده بودند که هر وقت ایشان را می‌دیدم دچار درد قفسه صدری و بی‌قراری می ‌شدم. وقتی‌که با آقای دکتر حقیقت در میان گذاشتم ایشان روش بخشایش را به من یاد دادند و درد سینه من و بی‌قراری من از بین رفت و من فهمیدم بخشیدن مانند دارو مؤثر است.