گروه سنی ۶۹ تا ۷۸ سال
نکاتی در مورد تحرک در سنین بالا
دوران پیری چه زمانی فرا میرسد؟ آیا زندگی پس از ۵۰ سالگی، آغاز افول ماست؟ بسیاری از مردم میخواهند این باور را به ما بقبولانند؛ اما این روایت که میگوید پس از یک سن خاص، تواناییهای فیزیکی و ذهنی ما ناگهان از بین میروند و توسعه فردی ممکن نیست، افسانهای بیش نیست.
متأسفانه بسیاری از کلیشههای منفی درمورد دوران پیری، مدام در فیلمها، تلویزیون و فرهنگ عامه تکرار میشوند؛ اما اگر تنها نگاهی به اطراف خود بیندازید، متوجه میشوید که بعضی از مشغولترین افراد و با بیشترین راندمان کاری، سن بالایی دارند.
* برای مشاهده کامل مطلب روی گزینه مشاهده ادامه مطلب کلیک کنید.
تصورات غلط بسیاری راجع به دوران پیری و بالا رفتن سن وجود دارد که با هم واقعیت را از داستان جدا خواهیم کرد. در این مقاله، 4 باور غلط یا داستان ساختگی درباره فرایند پیری را مرور میکنیم.
1. یادگیری در دوران پیری، متوقف میشود.
تصور رایج این است که در دوران پیری، یادگیری غیرممکن میشود. حقیقت نمیتواند چیزی فراتر از افسانه باشد.
تحقیقات جدید نشان داده درحالی که سرعت پردازش ذهن ما با افزایش سن، کم میشود، باقی عملکردهای ذهنی ما مانند زبان، واژگان و گفتار بهتر میشوند! علاوه بر این، اگر برخی از این عملکردها کاهش پیدا کنند، به این معنی نیست که کل آن عملکرد از بین برود، بلکه میتوانیم به روشهای مختلف، کارایی مغز را بهتر کنیم.
مطالعات متعددی نشان میدهند در افراد مسن، استعدادهای ذهنی بزرگی وجود دارد. یکی از این مطالعات، شخصی را نشان داد که در دهه نود زندگیاش، خواندن را یاد گرفته بود. دیگری زنی را نشان میداد که در دهه هفتاد عمرش، تمام ۱۰۵۶۵ خط کتاب بهشت گمشده اثر جان میلتن را از برکرده بود.
اگر میخواهید هنگام بالا رفتن سن، مغز خود را جوان نگهدارید و دچار خاطرات جعلی نشوید، لازم است ورزش کنید چرا که ورزش به بالا رفتن قابلیت ارتجاعی مغز از طریق رشد سلولهای جدید مغزی و اتصالات سیناپس کمک میکند. همچنین میتوانید به گروههای روزافزون سالمندانی بپیوندید که به مدرسه میروند و در کلاسهای مورد علاقه خود شرکت میکنند.
2. همه در دوران پیری با زوال عقل مواجه میشوند.
در سالهای اخیر درباره زایل شدن عقل و بیماری آلزایمر صحبتهای زیادی شده است. اینکه میگویند هر ۶۸ ثانیه یک نفر به آلزایمر مبتلا میشود حقیقت دارد، اما خبر خوب این است که آلزایمر، کاملاً قابل پیشگیری است.
در واقع، تنها ۶ الی ۸ درصد افراد بالاتر از ۶۵ سال آلزایمر دارند؛ بنابراین قریب به اکثریت افراد در پیری علائم آلزایمر یا حتی زوال عقل را مشاهده نمیکنند.
علاوه بر این، میدانیم که برای به تأخیر انداختن، کم کردن و حتی جلوگیری از علائم زوال عقل، اقدامات بسیاری میتوان انجام داد. برای مثال ورزش کردن، شرایط روحی مطلوب و رژیم غذایی متعادل و مناسب.
بنابراین، دفعه بعد که کلیدهای خود را جا گذاشتید یا کیف پول خود را گم کردید، خونسردی خود را حفظ کنید. احتمالاً به این دلیل است که حواستان پرت بوده و هیچ ربطی به زوال عقل ندارد.
3. دوران پیری باعث میشود از لحاظ جسمانی ضعیف شوید.
افراد مسن همیشه از لحاظ جسمانی نحیف، ضعیف و آسیبپذیر دیده میشوند. قطعاً درست است که با افزایش سن توده بدنی ما کوچکتر شده و استخوانهایمان ضعیفتر میشوند، اما این موضوع بیشتر از خودِ پیری، به علت عدم تحرک و ورزش نکردن است.
مارکاس بامن مدیر دانشگاه مرکز تمرینی درمانی آلاباما، گفته است که بارها تحقیقاتشان نشان داده است که زنان در دهه شصت و هفتاد سالگی، درست مانند وقتیکه در دهه چهل زندگی خود هستند، عضلات خود را تحت یک برنامه وزنه زنی نظارتشده تقویت میکنند.
درحالیکه بزرگسالان بیتحرک ممکن است ۳۰ درصد فیبر عضلانی خود را با ورود به هشتادسالگی از دست بدهند، در صورت رشد آنها از طریق ورزش، میشود این خسارت را جبران کرد و یا حتی از حالت عادی هم بهتر نمود. مجدداً، خود پیری بهتنهایی، بزرگترین عامل ناتوانی سالمندان نمیشود، بلکه ورزش نکردن دلیل آن است.
از این صحبتها چه درسی میگیریم؟ در طول زندگی خود از لحاظ جسمانی فعال بمانید تا قوای خود را حفظ کنید. پیادهروی خوب است، اما فعالیتهایی نظیر یوگا تاچی، رقص، وزنه زدن و غیره نیز وجود دارد.
4. افراد در دوران پیری نمیتوانند با فنّاوریهای جدید اُخت شوند.
بله ممکن است بعضی افراد مسن از شما برای کار با نرمافزار دستیار شخصی کمک بخواهند.
همچنین ممکن است پرسیده باشند چطور میشود از گوگل عکسی دانلود کرد، یا با واتس اپ صحبت کرد و یا با اتصال سیستم به یک کامپیوتر دیگر فایلها را انتقال داد.
اما قبل از آنکه کلافه شوید، به این فکر کنید که آنها برای پخش این فایل موسیقی راه درازی را آمدهاند. قبل از این امپیتری، از ضبطصوت، نوار کاست، واکمن و سیدی استفاده کردهاند. از سینما گرفته تا ویدیوپلیرهای قدیمی، بتامکس و دیویدی، همه را یاد گرفتهاند. از روزنامه گرفته تا آیپد و از شمارهگیری تلفن تا گوشی هوشمند.
شکستن و تغییر هر عادتی سخت است؛ اما به نسل کودکان زاده شده پس از جنگ جهانی دوم، بابت ترک عادتهای قدیمی و استقبال از تکنولوژیهای جدید در تمام جنبههای زندگیشان بیشتر از هر نسل دیگری در تاریخ، باید احترام گذاشت.