گروه سنی ۵۹ تا ۶۸ سال

شرح مختصر زندگی استیو جابز

استیون پاول جابز در سال 1955 در لس‌آنجلس متولد شد. پدرش مکانیک و مادرش حسابدار بود. به دلیل نقل مکان خانواده و حضور در منطقه دره سیلیکون به شرکت هیولت-پکارد رفت و آمد می‌کرد و از حضور در سخنرانی هایی که در آنجا می‌شد، لذت می‌برد. هیولت و پکارد قهرمانان او محسوب می‌شدند. در آنجا با استیو وزنیاک آشنا شد و سپس به استخدام HP درآمد. سال 1972 مشغول تحصیل در دانشگاه شد اما به زودی آنجا را ترک کرد و برای پاکسازی روح به هند رفت!

در سال 1974 با طراحی بازیهای رایانه‌ای برای شرکت آتاری پول خوبی به دست آورد. در این مدت چند پروژه رایانه‌ای با استیو وزناک انجام داد و سرانجام در سال 1976 با همکاری او رایانه شخصی به نام اپل را تأسیس کردند. مدتی بعد با عرضه اپل- 2 سود بسیاری نصیب شرکت شد و همه نگاه‌ها را به دره سیلیکون، جابز و اپل متوجه کرد.

* برای مشاهده کامل مطلب روی گزینه مشاهده ادامه مطلب کلیک کنید.

این در حقیقت اولین رایانه شخصی معروف بود که در آن ماوس و کارهای گرافیکی استفاده می‌شد. رایانه‌ای که امروزه میلیون‌ها نفر از آن استفاده می‌کنند یعنی اپل مکینتاش. او رایانه خود را دوچرخه هوشمند قرن21 نامید. او رایانه خود را به فولکس در مقابل قطار(منظور رایانه‌های شخصی در مقابل رایانه‌های بزرگ) تشبیه می‌کرد که می‌تواند به هر جا برود و شخص روی ماشین خود کنترل داشته باشد. اندازه و قیمت آن کوچکتر و ارزان‌تر بود.

جابز در سال 1983 برای حرفه‌ای کردن تیم مدیریت خود، جان اسکالی مدیر فروش شرکت پپسی را به عنوان مدیرعامل به اپل آورد و به او گفت می‌خواهی تا آخر عمر آب شیرین! بفروشی یا شانس تغییر جهان را داشته باشی. اما به زودی اختلاف روی داد و جنگ قدرت در گرفت و جابز با فروش سهام خود شرکت را ترک کرد.

جابز بلافاصله یک شرکت رایانه‌ای دیگر به نام نکست با هدف تولید رایانه‌های نسل جدید و عرضه ویرایش‌های جدید مکینتاش تأسیس کرد که رقیب اپل محسوب می‌شد اما موفق نبود و بعدها اپل آن را خرید. جابز به عرصه دیگری از صنعت رایانه وارد شد و با تأسیس شرکت پیکسار به خلق تصاویر متحرک با رایانه روی آورد و در ساخت اولین فیلم سینمایی پویانمائی با همکاری شرکت والت دیسنی به نام داستان اسباب‌بازی شرکت جست.

در سال 1995 جابز مجدداً به اپل برگشت و در سال 1999 مدیریت اپل را پذیرفت در حالی که مدیریت شرکت پیکسار را نیز برعهده داشت. او پس از دو سال کار پیاپی مدل رایانه شخصی به نام آی‌مک را به دنیای صنعت رایانه معرفی و عرضه کرد؛ رایانه‌ای با طراحی بدیع متشکل از یک صفحه نمایشگر تخت و دستگاه مرکزی گنبدی شکل با قابلیت چند رسانه‌ای عالی. آیا این مدل نیز مانند اپل به تعبیر خود جابز شانس تغییر دنیا را خواهد داشت. این سوالی است که آینده نزدیک به آن پاسخ خواهد داد.

اوج خلاقیت و نوآوری جابز در ارایه اولین تلفن هوشمند آیفون و راه اندازی پلتفرم نرم افزاری آی تیونز و ارایه تبلت آی‌پد در سال 2004 تا 2007 بود. این انقلاب نوآوری همچنان اپل را در صدر شرکتهای رایانه‌ای و تلفن هوشمند دنیا قرار داد. در واقع استیو جابز و اپل با این کار تلفن را دوباره خلق کردند و امکانات جدیدی در استفاده از برنامه های کاربردی روی تلفن به مردم دنیا هدیه دادند.

استیو جابز شخصیتی است که در جوانی، رمیده از دانشگاه به قصد صفای باطن به هند می‌رود و پس از بازگشت با تاسیس شرکت اپل تیم ماهر و مستعدی را فراهم می‌آورد و با عرضه رایانه شخصی منحصر به فرد مکینتاش به تعبیر خود، رایانه را دوست داشتنی می‌کند و جهان را تغییر می‌دهد.

به اعتقاد وی سرمایه اصلی شرکت، سرمایه انسانی است نه سرمایه مالی. افراد باید ابتدا به خوبی انتخاب و استخدام شوند. اگر شما بخواهید شرکتی تأسیس کنید آیا دقت کافی برای یافتن شریک به خرج نمی‌دهید؟ پس چرا این وقت را برای سومین و چهارمین و ... شریک شرکت یعنی کارکنان انجام نمی‌دهید. در هر شرکتی 10 نفر اول و کلیدی شرکت هستند که موفقیت یا عدم موفقیت شرکت را رقم می‌زنند.

پس از استخدام افراد مناسب باید کارهایی انجام داد که محیط و فرهنگ مناسب کار برای منابع انسانی پدید آید. اول از همه باید پایبندی به ارزش های مشترک و بنیادین شرکت را در بین افراد ترویج کرد. افراد باید به اطلاعات شرکت دسترسی داشته باشند. بنابراین اتخاذ یک سیاست اطلاع رسانی و ارتباطی لازم است که افراد راجع به همه چیز بدانند. در این صورت تصمیمات مهم با مشارکت افراد و براساس اطلاعات صحیح انجام می‌شود.

بخش مهم دیگر، توجه به مدیران میانی است زیرا آنها هستند که بسیاری از کارکنان را تربیت می‌کنند. علاوه بر ویژگی‌های هوش و توانایی یادگیری سریع، تطبیق افراد با محیط و فرهنگ سازمانی و توانایی برای رشد بسیار مهم است. بنابراین افراد باید قادر به تغییر و تطبیق باشند و بتوانند مسایل را از زاویه جدید ببینند.

جابز همواره تلاش می کرد تا متفاوت بیاندیشد و این مسئله در شکست ها و پیروزی های او نیز نمودی کاملاً واضح داشته است. استیو جابز در سال 2003 به سرطان لوزالمعده دچار شد و در تاریخ 5 اکتبر 2011 به دلیل ایست تنفسی مرتبط با تومور درگذشت. شرکت اپل که روزی استیوجابز و استیو وزنیاک دو یار و هم تیمی با یکدیگر راه اندازی کردند هم اکنون بعد از حدود نیم قرن دارای ارزش بیش از 1000 میلیارد دلار است. این شرکت بیش از 130 هزار کارمند و حدود 500 فروشگاه در سراسر دنیا دارد.

وقتی جابز از دنیا رفت نه تنها یک شرکت موفق بین‌المللی به نام اپل از خود به یادگار گذاشت بلکه گنجینه‌ای ارزشمند از جملات الهام بخش و زیبا را برای افرادی که به دنبال موفقیت هستند باقی گذاشت. او حرف‌های زیادی برای گفتن داشت. افکار جابز در مورد اشتباهات، دنبال کردن ندای درون و استفاده‌ حداکثری

از زمان محدودی که در این دنیا به ما انسان‌ها از طرف خداوند هدیه شده است ستودنی بود. جملاتی مانند:

  • شما نمی‌توانید با نگاه به جلو و پیشگویی نقاط را به یکدیگر وصل کنید، تنها با نگاه به عقب یا گذشته می‌توانید این نقاط را به یکدیگر متصل کنید؛ بنابراین می‌توانید به این مطلب که این نقاط جایی در آینده به یکدیگر متصل خواهند شد اعتماد کنید. وقتی در یک موقعیت دشوار گیر کرده‌اید، یا در مورد مسیر زندگی‌تان دچار دو دلی و هراس هستید، اعتماد به این حقیقت که در نهایت همه چیز به یکدیگر متصل خواهد شد بسیار مهم و حیاتی است.
  • زمان شما محدود است، پس این زمان محدود را با زندگی بر اساس اعتقادات و نگرش دیگران هدر ندهید. خودتان باشید! دنیا به نقاط قوت منحصر به فرد شما نیاز دارد. اگر تلاش می‌کنید که شبیه دیگران باشید و یا به فردی تبدیل شوید که دیگران از شما انتظار دارند هرگز موفق نخواهید شد.
  • اگر هر روز را به گونه ای زندگی کنی که گویی آخرین روز زندگی ات است، بی شک زمانی میرسد که در آن خواهید دید که همه چیز به درستی پیش رفته است. در طول حدود 33 سال از عمرم هر روز در مقابل آینه می ایستادم و از خودم می پرسیدم اگر امروز آخرین روز زندگیم بود، چه کارهایی را انجام می دادم؟ اگر چند روز پشت سر هم پاسخم به این پرسش منفی بود در می یافتم که باید چیزی را تغییر دهم.

درس آموخته های ارزش های انسانی:

از داستان زندگی استیو جابز می‌توانیم در جهت بهبود فضایل اخلاقی و ارزش های انسانی الگوبرداری کنیم. ارزش هایی همچون خدمت به مردم، صبر، قدر زمان را دانستن، امید به آینده، تغییر مداوم، خوش بینی، خیرخواهی، برنامه ریزی و هدف گذاری معنادار و تلاش و پشتکار در جهت کارآفرینی، ایجاد اشتغال و رفاه و آسایش مردم، شجاعت و ریسک پذیری در انجام امور را یاد گرفت.